Krisberedskap i praktiken: Väsbyhem

Under sina tretton år som polis upplevde han många olika krissituationer, bland annat som gruppchef för ingripandepoliser i yttre tjänst vid terrordådet på Drottninggatan. Idag är Daniel Wilhelmsson trygghets- och säkerhetschef på Väsbyhem, ett allmännyttigt bostadsbolag i Upplands Väsby, som äger och förvaltar cirka 4 900 lägenheter och 40 000 kvadratmeter lokaler. Vi har bett Daniel berätta om sina erfarenheter, sin syn på framgångsfaktorer i krishantering och hur Väsbyhem använder Murphy.

Vilka är de viktigaste framgångsfaktorerna för effektiv krishantering?

– Att man har gjort nödvändiga förberedelser och har sin krisorganisation redo. Medarbetarna ska veta att det finns en stabil plattform att utgå ifrån, så att fullt fokus kan riktas mot själva krisen. Det är viktigt att skapa lugn och trygghet i organisationen, liksom att skjuta det vardagliga åt sidan, fördela arbetsuppgifter och inte tro att en person kan göra eller ha koll på allt själv. Kommunikationen är avgörande, liksom att hela tiden skapa sig en så tydlig lägesbild som möjligt.

Hur använder ni er av Murphy?

– Vi använder Murphys lösningar för krishantering och kriskommunikation, men ser också möjligheter i utbildningsmodulen och The Murphy Standard. Satsningen vi gör inom det här området ligger i linje med vår ambition att skapa en bättre kontinuitetshantering och ett mer öppet internt arbetssätt.

Varför valde ni Murphy?

– Vi såg behovet av att kommunicera mer effektivt i krislägen, och även att samla relevant information som krisplaner, checklistor, kontaktuppgifter och andra dokument på ett ställe. Vi vill jobba digitalt, men ändå ha tillgång till de viktigaste dokumenten offline. Vid tidigare kriser har det blivit väldigt många sms och mejl, och dokument i olika mappstrukturer, vilket har varit osmidigt, jobbigt och tidskrävande. Det har också varit svårt att få en tydlig överblick och lägesbild. Nu vill vi helt enkelt skapa bättre förutsättningar för vår krishantering.

I din roll som Trygghets- och säkerhetschef, vad uppskattar du mest i samarbetet med Murphy?

– Syftet med vårt säkerhetsarbete är att skydda våra medarbetare, våra kunder och vår verksamhet. Vi upplever att de av Murphys verktyg vi har använt hittills har varit smidiga, användarvänliga och lätta att komma igång med. Jag uppskattar också Murphy-personalens tillgänglighet och vilja att hjälpa och guida oss, så att vi får en bra start och kan dra maximal nytta av verktygen.

Upplever du någon förändring hos era medarbetare tack vare samarbetet med Murphy?

– Vi har bara påbörjat vår utvecklingsresa, men jag upplever att vi redan är bättre förberedda och att säkerhets- och trygghetsfrågorna är prioriterade av ledningsgruppen. Det skapar också trygghet att ha ett modernt, digitalt verktyg, med det viktigaste samlat och med smidiga funktioner för inkallning och kommunikation. När krisen slår till vill man att verktygen ska vara på plats och fungera, så att man kan fokusera på problemen.

Har du under din karriär själv upplevt någon professionell krissituation som du minns särskilt väl? Vilka lärdomar gav den dig?

– Det var väldigt annorlunda än min nuvarande roll, men jag har varit polis i tretton år och var bland annat med vid terrordådet på Drottninggatan 2017. Då var jag gruppchef för ingripandepoliser i yttre tjänst, vilket förstås var extremt utmanande på flera sätt. Jag lärde mig vikten av tydlig kommunikation och en gemensam målbild, trots att förutsättningarna och lägesbilden ändras snabbt. Alla måste förstå sin roll och våga agera målstyrt, trots att man inte har alla detaljer klara för sig. 


Vill du veta mer om Murphys plattform som Väsbyhem använder för kommunikation och inkallning, samt krishantering och lägesbild? Följ länkarna, eller höra av dig direkt till Metti för att ta reda på vilken nytta ni kan ha av plattformen i er organisation.

Metti Murphy Solution Crisis Management

Metti Moeinaddini
metti@murphysolution.com
072-999 70 10