”Education is not filling a bucket, but lightning a fire”

av | feb 10, 2016

Under två regniga dagar i Januari anordnade Practise en utbildning för utbildare. Ett härligt gäng nyfikna vänner slöt upp och förkovrade sig i teori och praktik kring vuxet lärande. ”Pedagogik och förståelsen för lärandet borde det ägnas mer tid åt” konstaterar Mats Bohman som var kursansvarig. Många som jobbar med utbildning idag har aldrig gått en endaste kurs i ämnet utan har många gånger förväntats vara goda pedagoger bara för att de råkar vara experter inom sitt område.

Det var en härlig djupdykning i lärandet men ganska lite fokus riktades mot själva utbildningssituationen. Förmågan att betrakta lärandet som en större helhet än bara själva utbildningstillfället var en röd tråd som löpte genom hela kursen. Flera deltagare vittnade om att de börjat reflektera kring utbildning på ett nytt och mer genomgripande sätt.

Deltagarna utvärderade kursen genom att lämna in sina reflektioner på vad de funderat kring under dagarna. ”Dessa reflektioner är ett bättre kvitto på vad vi uppnått än den traditionella utvärderingen. Det blir ett kvitto på att jag nått fram och påverkat” avslutar Mats.

Är du intresserad av läsa om Practise Principbaserade lärande (PPL)? Ladda ner en kortare introduktion till PPL genom denna länk. 

För dig som är intresserad av utbildningsfrågor rekommenderar vi att lyssna på ett avsnitt från Utbildningspodden.

”Education is not filling a bucket, but lightning a fire” (Herakleitos, grekisk filosof  ca 540–460 f.Kr.)