När allt inte blir som man tänkt sig…

av | jan 13, 2020

För snart 5 år sedan såg Practise dagens ljus för första gången. Vi hade verkligen ingen aning om vad som väntade. Tillsammans med David Ol-Lars och lite senare också Marcus Marsten gav vi oss ut i ovissheten. Uppfyllda av hybris och talessättet ”hur svårt kan det vara?”, satte vi igång och bokade möten, skrev utbildningsplaner och visioner.

Som fullständiga företagsamatörer handlade frågorna om allt från vilka skrivarpapper som skulle köpas in till hur man bokför moms och i vissa fall betalar ut en lön. Resan var kul, givande och inspirerande på samma sätt som den var jobbig, slitig och en rejäl utmaning av den bild man hade av sig själv.

Kanske kan man likna dessa år med att snurra runt i en torktumlare som ständigt fylls på med blöta kläder. Från ena stunden till den andra är världen upp och ner och när man just börjat torka kommer en blöt kofta in och ändrar förutsättningarna. Inte alltid till det negativa men i stort sett alltid så att man delvis får börja om med lite nya tankar.

Det har varit rörigt, ostrukturerat och ibland med ett stort mått av improvisation. Ska jag ändå skryta lite så har vi levererat riktigt bra och fått en otrolig respons av våra uppdragsgivare. Rörigast har det nog varit för oss själva och alla anställda som kommit in i företaget under denna resa. Ena dagen är det si och andra dagen är det så och det frestar på även för den mest hängivna.

Sakta men säkert fick företaget succesivt anpassa sig efter verkligheten. Flera av de tankar vi hade i början var vi tvungna att revidera och den gamla ”principen om adaptivitet” fick bekänna färg. Den struktur vi skapat höll inte för det vi nu såg framför oss. Vi var tvungna att komma till beslut om vi skulle fortsätta som vi gjort eller ta ett rejält nytt grepp.

Vi behövde inte mycket betänketid för att ta beslut om att göra en ordentlig omstrukturering. VI konstaterade i denna process att vi delägare hade förhållandevis olika drivkrafter. Ingen mer rätt eller fel än någon annans, bara olika. Följden blev en varm separation utan bråk och skrik. Med stor respekt för varandra bestämde vi oss för att gå olika vägar i det vägskäl som uppenbarat sig.

Lärdomen och reflektionen är att inte vara rädd att göra stora förändringar när situationen så kräver. Det går ofta att hitta lösningar som alla kan acceptera och det är sunt att utvärdera sitt sätt att bygga bolag med viss regelbundenhet.

Själv kommer jag nu driva Practise Risk och dotterbolaget Practise Tech tillsammans med Elin Richarz och våra underbara medarbetare: Anna, Andreas och Johanna. Samarbetet med David och Natalia på Practise People fortsätter självklart som vanligt.

I samband med denna omstrukturering sätter vi upp en ny Linkedinsida som ni gärna får gå in och följa. Och varmt välkomna att komma in på en fika eller varför inte boka ett möte med oss. Vi har en massa spännande att berätta om var vi är på väg!

Mot framtiden kära vänner.